Talentele si misiunea personala

Saptamana trecuta intr-o discutie cu un prieten mi-am amintit de „Pilda talantilor” – o poveste spusa de Isus ucenicilor sai si consemnata in Evanghelia dupa Matei.

Aceasta pilda vorbeste despre un om bogat care a incredintat inainte de plecarea intr-o calatorie unui slujitor 5 talanti, altuia – 2 si altuia- 1. Dupa o vreme s-a intors si le-a cerut socoteala pentru ce facusera cu ei. Cel care primise 5 talanti ii inmultise si facuse inca 5, cel care a avut 2 a facut la fel si acum avea 4. Slujitorul caruia i se daduse 1 din teama de a nu-l pierde l-a ingropat in pamant. La auzul acestora stapanul i-a felicitat pe primii doi, iar pe al treilea l-a mustrat si a pus sa ii fie luat talantul si dat celui care avea acum 10.

Imi amintesc ca mi s-a parut foarte nedreapta povestea asta, cu atat mai mult cu cat stapanul (in viziunea mea la acea vreme, crud si nedrept) era asociat cu Dumnezeu. Mi-au trebuit cativa ani buni ca sa ii inteleg semnificatia.

Venim inzestrati pe acest pamant cu anumite talente si abilitati, unele dintre ele evidente de timpuriu si alte care asteapta cuminti sa fie descoperite si dezvolate. Dar, invariabil, fiecare dintre noi avem darurile noastre speciale.

Nu avem aceleasi daruri si nici nu avem toti la fel de multe. Darurile noastre sunt exact acelea si in masura perfecta incat sa ne permita sa ne implinim misiunea personala ce o avem in aceasta viata.

Este important sa intelegi ca ai venit in aceasta viata echipat cu tot ce ai nevoie sa iti implinesti rolul. Suntem aici sa ne invatam lectiile si sa evoluam la nivel spiritual, dar in aceeasi masura suntem aici sa pentru a face o diferenta, pentru a lasa lumea mai buna in urma noastra. Este datoria noastra sa dezvoltam darurile si talentele pe care le-am primit si sa le folosim in a crea valoare adaugata in lumea aceasta.

Acum poate imi spui ca tu nu stii care iti este misiunea. Sau poate iti spui ca nu stii nici care iti sunt talentele. Asa ca te invit la un proces sincer de introspectie in care sa iti raspunzi la cateva intrebari.

Intai ai putea sa iti definesti talentele si abilitatile:

  • Care au fost acele lucruri la care ai fost in mod natural bun mereu?
  • Ce abilitati ti-au fost remarcate de cei din jurul tau?
  • In ce domeniu ai invatat usor si cu placere?
  • Care sunt acele activitati care iti aduc bucurie?

De obicei, acele domenii in care avem un potential crescut sau excelam sunt domenii deja experimentate in alte vieti si tocmai de aceea sa inveti in acea zona este un proces simplu care curge firesc, caci este doar o forma de amintire a ceea ce sufletul tau stie deja. Nu de putine ori s-a intamplat ca, spre exemplu, clientii care sunt medici in aceasta viata sa descopere ca au avut de-a face cu vindecarea oamenilor si in alte timpuri.

Daca iti descoperi darurile tale naturale descoperirea misiunii este doar la un pas. Pune toate aceste lucruri la un loc si vezi care este modul optim in care le-ai putea folosi aducand maxim de valoare in lume incepand din acest moment.

De regula misiunea personala ti se dezvaluie treptat, pas cu pas. Pe masura ce iti folosesti darurile, ele sporesc, tu cresti si perspectiva ti se deschide din ce in ce mai mult. Important este sa faci in fiecare moment ce poti mai bine si sa lasi deshisa usa oportunitatilor de evolutie.

Misiunile personale, asemeni darurilor, sunt foarte diverse dar e important sa stii ca nu exista o ierarhizare a lor in lumea spiritului. Sa fii un invatator spiritual, o mama devotata sau un contabil dedicat – sunt toate la fel de valoroase si necesare in dezvoltarea armonioasa a lumii.

Iti propun sa te opresti chiar acum cateva momente, sa te retragi in liniste cu o foaie de hartie si un pix si sa te uiti sincer la viata ta. Defineste care sunt darurile tale si noteaza-le.

Am observat ca de multe ori, cu adevarat si sincer in sufletul lor oamenii stiu foarte bine care este misiunea lor in aceasta viata, dar le este teama sa si-o asume, iar aceasta teama ii face sa isi ingroapre „talantii”.

In articolul Asumarea misiunii personale am vorbit despre aceasta teama de a-ti asuma misiunea personala si de cum anume o poti depasi. Iti voi povesti care a fost blocajul care m-a tinut o vreme lunga departe de chemarea mea si cu am reusit sa il indepartez.

Lasa-mi un comentariu in care sa imi spui care sunt darurile cu care tu ai venit aici si ce simti ca ai putea sa faci cu ele incepand de azi. Daca simti ca acest articol te-a ajutat te invit sa il distribui si prietenilor tai.

Iti multumesc,

Ruxandra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.