Studii clinice despre functionarea hipnoterapiei

Cuvantul „hipnoză” poartă în sine o puternică încărcătură de convingeri şi proiecţii. Pe de o parte conceptul acesta are o latură mistică şi fascinantă, pe de altă parte, datorită dezinformărilor, poate trezi temeri.
Spun adesea că, dincolo de mituri nefondate şi show-uri tv înşelătoare, hipnoza este pur şi simplu o stare naturală pe care fiecare dintre noi o trăim zilnic, o stare de relaxare şi de atenţie focalizată.

Este interesant să observ cum uneori oamenii arogă puteri supranaturale hipnoterapiei, iar, alteori, îi neagă orice impact. Ca în orice altceva, adevărul este la mijloc – este un proces firesc şi usor cu rezultate tare importante. Şi pentru că nu mă aştept să crezi asta doar pentru că eu o spun, te invit să ne uităm puţin împreună la ceea ce spun studiile clinice conduse în laboratoare psihologice specializate despre hipnoterapie şi eficienţa rezultatelor sale 🙂

– Hipnoza a devenit un tratament popular pentru afecţiuni medicale la sfârşitul anilor 1700, când opţiunile de tratament chirurgical şi farmaceutic eficiente erau limitate. În 1958 hipnoza a fost recunoscută de American Medical Association ca o abordare legitimă, sigură, la probleme medicale și psihologice. Asociația Americană de Psihiatrie (APA) şi British Medical Association (BMA) au recunoscut, de asemenea, hipnoza ca un instrument terapeutic viabil – scrie „Scientific American” în iulie 2001.

– Cercetările folosind tomografia cu emisie de pozitroni (PET), arată că hipnoza poate atenua durerea prin scăderea activitătii zonelor cerebrale implicate în experiența suferinței. Oamenii de știință au descoperit că hipnoza reduce activitatea cortexului cingular anterior, o zonă cunoscută ca fiind implicată în durere, dar nu afectează activitatea cortexului somatosenzorial, în cazul în care sunt prelucrate senzațiile de durere.

– „Suportul empiric pentru hipnoză în managementul durerii cronice a înflorit în ultimele două decenii. Studiile clinice arată că hipnoza este eficace pentru reducerea durerii cronice, cu toate că rezultatele variază între indivizi. Rezultatele acestor studii clinice, de asemenea, arată că tratamentele hipnotice au o serie de efecte pozitive în afara controlului durerii. Studiile de neurofiziologie arată că analgezia hipnotică are efecte clare de funcționare asupra creierului şi măduvei spinării, care diferă în funcție de sugestiile hipnotice specifice făcute, oferind dovezi suplimentare pentru efectele specifice ale hipnozei. Rezultatele cercetării au implicaţii importante pentru modul in care medicii pot ajuta clienții lor prin tratamente care includ componente hipnotice” – Jensen MP, Patterson DR. Hypnotic approaches for chronic pain management: clinical implications of recent research findings. Am Psychol. 2014;69(2):167-77

– Utilizarea hipnozei facilitează procesul naşterii naturale. Într-un studiu de cercetare, realizat de Universitatea din Florida şi condus de psihologul Paul Schauble, s-a constatat că femeile care învaţă hipnoza inainte de naşterea unui copil suferă mai puţine complicaţii, au nevoie de mai puţine medicamente şi sunt mai susceptibile de a avea copii mai sănătoşi decât femeile care nu au parte de hipnoză. În cadrul acestui studio, un grup de 20 de femei, care au beneficiat de hipnoterapie, au fost comparate cu alte 20 care au primit consiliere de susținere și cu încă alte 20 aflate într-un grup de control, care au beneficiat numai de îngrijire prenatală standard. Nici una dintre femeile care au beneficiat de hipnoterapie nu a necesitat intervenție chirurgicală pentru naştere, în comparație cu 12 din grupul de consiliere de susținere și opt din grupul de control.

– „Pregătirea hipnotică prenatală a dus la utilizarea redusă, în mod semnificativ, de anestezie locală şi analgezice în timpul travaliului și la scoruri Apgar neonatale mai mari”. – Vandevusse L, Irland J, Healthcare WF, Berner MA, Fuller S, Adams D. Hypnosis for childbirth: a retrospective comparative analysis of outcomes in one obstetrician’s practice. Am J Clin Hypn. 2007;50(2):109-19

– Christina Liossi, psiholog de la Universitatea din Wales în Swansea, a realizat recent un studiu de 80 de pacienti cu cancer, cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani. Ea a constatat că cei care au avut parte de hipnoterapie au experimentat mult mai puţine dureri, în timpul tratamentelor, decât grupul de control.

– 18 studii separate au arătat că pacienţii care au beneficiat de terapie cognitiv comportamentală plus hipnoterapie pentru tulburări, cum ar fi obezitate, insomnie, anxietate și hipertensiune, au prezentat o ameliorare mai mare cu 70 % faţă de pacienţii care au beneficiat doar de psihoterapie.

– O analiză realizată de „Journal of Consulting and Clinical Psychology”, în 1996, pe baza a 5 studii clinice diferite, referitoare la pierderea în greutate, a arătat că hipnoza poate mai mult decât dubla efectele abordărilor tradiționale pentru pierderea în greutate. – Universitatea din Connecticut.

– Conform studiilor efectuate la Institute of Cognitive Neuroscience, University College din Londra, sugestiile adminstrate într-o stare hipnotică, chiar şi o dată, pot produce acțiuni la nivelul psihicului uman care sunt asemanatoare cu acelea care ar fi rezultat dintr-o condiționare și practică pe termen lung.

– În cadrul unui studiu de cercetare privind auto-hipnoza pentru prevenirea recăderii la utilizatorii cronici de droguri / alcool, persoanele care au ascultat inregistrarile audio de auto-hipnoza de minim 3-5 ori pe săptămână, după 7 săptămâni de practică, au raportat cele mai înalte niveluri de stimă de sine și calmitate şi cel mai scăzut nivel de furie/impulsivitate, în comparație cu grupurile de control. (Am J Clin Hypn. 2004 Apr;46(4):281-97)

– Un studiu realizat de o echipă de cercetatori de la Universitatea Florida a relevat că învățarea auto-hipnozei oferă individului un control mai mare asupra stresului, anxietatăţii și durerilor legate de operațiile medicale și naștere. „Instruirea pacienţilor în hipnoză, înainte de a trece printr-o intervenție chirurgicală, este o modalitate de a-i ajuta să-și dezvolte un sentiment de control asupra stresului lor, disconfortului și anxietatăţii /…/ De asemenea, îi ajută să înțeleagă mai bine ce pot face pentru a experimenta o recuperare mai rapidă.“ – spune Dr. Paul Schauble, psihologul care a condus cercetarea.

Acestea sunt doar câteva dintre studiile clinice care au demonstrate, dincolo de orice dubiu, eficienţa acestui proces terapeutic. Deşi aş putea scrie încă foarte mult pe această temă, mă opresc aici deoarece cred că deocamdată este mai mult decât suficient pentru a răspunde preocupărilor şi întrebărilor minţii analitice. 🙂

Dacă simţi că acest articol ţi-a adus o nouă informaţie şi perspectivă te invit să îl distribui astfel încât să-l vadă şi prietenii tăi.

Îţi trimit multă lumină şi iubire,
Ruxandra