Regresia – memorie sau imaginatie?

In urma articolului Ce inseamna o sesiune de regresie intr-o viata anterioara? am primit mai multe intrebari referitoare la masura in care „amintirile” ce apar in timpul regresiei sunt amintiri reale sau povesti generate de imaginatie.  Intrebari de acest tip apar frecvent si sunt firesti indeosebi pentru cei care nu au experimentat regresia intr-o viata anterioara.

Paul Roland decalara in cartea sa „Reincarnarea” ca in cei peste 20 de ani in care a aplicat terapia prin regresie a constatat ca criptomnezia (sindromul memoriei false) constituie un fenomen extrem de rar. Thomas Verney demostreaza in cartea „The Secret Life of Unborn Child” ca o persoana aflata sub hipnoza poate sa isi aminteasca ce s-a petrecut inainte de nasterea sa, in perioada intrauterina, iar neurologul Sir John Eccles a concluzionat, in urma studiilor facute de-a lungul intregii sale cariere, ca mintea este de ordin superior fata de lumea fizica. Ea interactioneaza cu creierul insa nu apartine acestei realitati.

Atunci cand esti in stare de hipnoza informatiile din subconstientul tau ies la suprafata. Asemeni amintirilor din copilaria timpurie la care mintea constienta nu mai are acces, amintirile vietilor anterioare pot fi accesate. Toate detaliile despre trecut sunt codificate in interiorul tau si iti sunt accesibile.

Datorita faptului ca majoritatea dintre noi am avut vieti anterioare  in roluri de oameni obinuiti si nu legende ale istoriei este aproapre imposibil de dovedit stiintific daca amintile unei persoane din timpul regresiei sunt reale. Totusi exista cativa indicatori care te pot face constient de diferenta dintre imaginatie si memorie reactivata.

1. Perceptia la nivel emotional, senzitiv si intuitiv. Cu siguranta la nivel constient poti face o diferenta dintre a-ti aminti un moment cand ti-a fost ingrozitor de frig si a-ti imagina frigul. Aceeasi compatie este valabila pentru o cearta, un sarut, o lovitura sau orice altceva. La nivel intuitiv stim cand am trait ceva sau cand ne-am inchipuit o situatie asemanatoare.

2. Detalii ce pot fi verificate. In regresie oamenii descriu in amanunt locuri, vestimentatie, obiceiuri, ritualuri specifice unor culturi si/sau unor perioade de timp despre care in stare constienta nu au cunostiinte. De exemplu, in articolul Tipare repetitive – povestea Elenei ea a vizualizat toate detaliile imbracamintei si incaltamintei pe care o purtau ea si cei din jurul ei si, pentru ca simtea ca are nevoie de o confimare, a studiat apoi aceste elemente in Anglia anului 1856, iar amanuntele i s-au confirmat.

3. Semne din nastere sau dureri inexplicabile. Se intampla adesea ca in zona corpului care a fost afectata intr-o viata anterioara, in aceasta viata sa apara fie semne din nastere, fie boli, fie dureri. In cele mai multe cazuri durerile si/sau bolile din viata prezenta se vindeca si dispar o data cu vindecarea traumei emotionale in viata anterioara.

4. In cazuri rare, in timpul regresiei apare xenoglosia – capacitatea sau tendinţa unei persoane aflate în stare de hipnoză regresivă de a se exprima într-o limbă străină şi pe care nu o cunoaşte.

Daca mereu ai avut o fascinatie pentru cultura sud-americana, iar in timpul regresiei ai vizualizat o viata in care apartineai acelei culturi nu inseamna ca pasiunea ta a generat acea „amintire”; poate amintirea inconstienta te-a facut sa fii atras de respectiva cultura. Daca ai avut de cand te stii inclinatii deosebite intr-un anume domeniu si in timpul regresiei ai vizualizat o viata in care ai excelat in acel domeniu, probabil se aplica din nou principiul de mai sus.

In final nici macar nu conteaza daca amintirile sunt „reale” sau nu. Ceea ce conteaza cu adevarat este impactul pe care il are in viata ta constientizarea si curatarea acelor experiente. Daca ai reusit sa depasesti un tipar, o temere, o fobie sau orice altceva care nu te ajuta in momentul prezent, acesta este lucrul cel mai important.

Te invit sa te uiti cu atentie la tine si sa observi ce pasiuni, talente si interese speciale ai. Ce te face sa fii atras catre aceste domenii?