Povestea Mirelei: Inconfortul de a primi bani pentru munca sa

Observ frecvent in cercul meu de prieteni si intre clientii mei oameni deosebit de talentati in domeniul lor de activitate dar care se confrunta cu mari provocari pe partea financiara; desi isi fac munca cu deosebita daruire li se pare foarte greu sa ceara bani la valoare justa pe care o ofera.

In workshop-urile pe care le organizez una dintre temele de lucru este relatia cu bani, mai precis provocarile si tiparele limitative care apar in aceasta zona. Si apar niste lucruri minunate in aceasta zona care explica ceea ce se intampla in viata curenta.

Imi amintesc ca la unul dintre aceste workshopuri, una dintre persoanele prezente spunea ca ii e cumva jena sa ceara bani pentru serviciile pe care le face si ca ii este mult mai confortabil sa primeasca cadouri simbolice.

In regresie s-a vizualizat ca fiind vraci intr-un trib in urma cu cateva sute de ani. Vindeca oamenii din tribul respectiv, iar in schimb primea diverse cadouri fara valoare. Si se simtea foarte bine, foarte implinita. Isi folosea darurile pe care le-a primit in acea viata, ajuta oamenii si avea o viata buna.

Era evident ca modalitatea de lucru de atunci era aceeasi care ii este confortabil si acum.

Totusi am constientizat ca exista o diferenta semnificativa intre viata de atunci si cea de acum. In acele timpuri, in cadrul triburilor, rolurile erau foarte bine impartite si comunitatile functionau asemeni familiilor. Rolurile erau foarte bine detereminate.

Fiind vraci singurul ei rol era acela de a vindeca oamenii, in schimb de toate nevoile sale (hrana, adapost etc) se ocupau alti membrii ai tribului. Nu avea nevoie sa ceara bani pentru ca nu asa functiona comunitatea in acea vreme. Chiar daca ceilalti nu o plateau, ii asigurau existenta.

In timp lucrurile s-au schimbat si a munci acum fara a fi platit nu inseamna ca nevoile tale sunt acoperite. In alte vremuri nu exista acest instrument numit bani. nu era necesar. Evident astazi lucrurile nu mai stau la fel.

Daca si tu simti un oarecare inconfort in fi platit pentru ceea ce faci, te invit sa iti faci o introspectie, sa stai tu cu tine si sa vezi daca nu cumva acest tipar vine din alte timpuri. Atata vreme cat alegi sa iti faci munca fara a accepta bani la adevarata valoare a ei omiti sa ai grija si fata de tine asa cum ai fata de altii.

In plus, cu exceptia acelor cazuri in care alegi sa faci munca caritabila, ii lasi pe ceilalti cu anumite datorii karmice fata de tine, pe care intr-o zi vor trebui sa ti le plateasca. Asta, din perspectiva mea, nu este just nici fata de tine, nici fata de ei.

Te invit sa imi lasi un comentariu in care sa imi spui care este cea mai mare provocare cu care te confrunti tu in relatia cu banii. Daca simti ca acest articol te-a ajutat te invit sa il distribui si prietenilor tai.

Iti multumesc,

Ruxandra