Povestea Mirelei: Inconfortul de a primi bani pentru munca sa

Observ frecvent în cercul meu de cunoştinţe şi între clienţii mei oameni deosebit de talentaţi în domeniul lor de activitate care se confruntă cu mari provocări pe partea financiară; deşi îşi fac munca cu deosebită dăruire li se pare foarte greu să ceară bani la valoarea justă pe care o oferă.

În workshopurile pe care le organizez una dintre temele de lucru este relaţia cu bani, mai precis provocările și tiparele limitative care apar în această zonă. Și ies la iveală nişte lucruri minunate în această zonă care explică ceea ce se întâmplă în viaţa curentă.

Îmi amintesc că la unul dintre aceste workshopuri, una dintre persoanele prezente spunea că îi este cumva jenă să ceară bani pentru serviciile pe care le face și că îi este mult mai confortabil să primească cadouri simbolice.

În regresie s-a vizualizat că fiind vraci într-un trib în urmă cu câteva sute de ani. Vindeca oamenii din tribul respectiv, iar în schimb primea diverse cadouri fără valoare. Și se simţea foarte bine, foarte împlinită. Îşi folosea darurile pe care le-a primit în acea viaţă, ajuta oamenii și avea o viaţă bună.

Era evident că modalitatea de lucru de atunci era aceeaşi care îi era confortabilă și acum.

Uitându-se însă la modul de organizare a tribului a putut conştientiza că există o diferenţă semnificativă între viaţa de atunci și cea de acum. În acele timpuri, în cadrul triburilor, rolurile erau foarte bine împărţite și comunităţile funcţionau asemeni familiilor. Fiecare îşi îndeplinea rolul fără a fi plătit, dar primind de la ceilalţi produsele/serviciile necesare supravieţuirii.

Fiind vraci singurul ei rol era acela de a vindeca oamenii, în schimb de toate nevoile sale (hrană, adăpost etc) se ocupau alţi membrii ai tribului. Nu avea nevoie să ceară bani pentru că nu aşa funcţiona comunitatea în acea vreme. Chiar dacă ceilalţi nu o plăteau, îi asigurau existenţa.

În timp lucrurile s-au schimbat și a munci acum fără a fi plătit nu înseamnă că nevoile tale sunt acoperite. În alte vremuri nu există acest instrument numit bani. Nu era necesar. Evident astăzi lucrurile nu mai stau la fel.

Dacă și tu simţi un oarecare inconfort în fi plătit pentru ceea ce faci, te invit să îţi faci o introspecţie, să stai tu cu tine și să vezi dacă nu cumva acest tipar vine din alte timpuri. Atâta vreme cât alegi să îţi faci muncă fără a accepta bani la adevărata ei valoarea omiţi să ai grijă de tine aşa cum ai faţă de alţii.

În plus, cu excepţia acelor cazuri în care alegi să faci muncă caritabilă, îi laşi pe ceilalţi cu anumite datorii karmice faţă de tine, pe care într-o zi vor trebui să ţi le plătească. Asta nu este just nici faţă de tine, nici faţă de ei.

După acest proces a început ușor să ceară bani pentru munca ei iar asta i-a permis că, după o vreme, să renunțe la job-ul ei care o obosea și să își asigure traiul zilnic folosindu-și darurile.

Dacă ți-a plăcut acest articol sau simți că ți-a adus o nouă perspectivă, te invit să îl distribui și prietenilor tăi.

Îți trimit lumină și iubire,

Ruxandra