Povestea Ioanei: Barbatul prezent mereu in mintea ei

In ultimii ani de lucru cu clientii in terapie observ ca cea mai frecventa tema cu care vin oamenii este cea legata de relatii. Daca ar fi sa fac un clasament ar fi intai relatiile romantice, apoi relatia cu banii (ca si acesta este tot o relatie), apoi relatiile cu diversi membrii ai familiei. Evident ca toate acestea duc in relatia cu noi insine caci de acolo pornesc toate.

Astazi vreau sa-ti povestesc despre o situatie din viata Ioanei. (Asa cum probabil stii deja numele pe care le folosesc precum si datele personale ale caror povesti le relatez sunt schimbate pentru a le proteja intimitatea). Ioana este o clienta impreuna cu care am lucrat mai multe procese pe diverse teme din viata ei in ultimii ani. Este o femeie independenta, puternica aflata in procesul (re)descoperiiri continue de sine.

Ne-am intalnit cu putin timp in urma deorece isi dorea sa inteleaga si sa rezolve un alt subiect din experienta ei de viata. Mi-a povestit ca in urma cu aproximativ 2 ani cunoscuse intamplator un barbat. Il vom numi Laurentiu. A fost la acea vrema si a ramas o relatie profesionala aparent neinsemnata, de cunostiinte. Foarte rar intrau in contact unul cu celalalt.

Si totusi …. in mod inexplicabil din momentul in care il intalnise pe acel barbat nu existase zi in care sa nu se gandeasca la el. Spunea ea ca el fusese zilnic prezent in mintea ei. In rarele ocazii in care intrau in contact aceasta legatura a ei cu el era hiperbolizata. Fara nici un motiv, fara nici o logica. Aparent.

Am cerut Sinelui ei Superior sa ne conduca in acea experienta trecuta din care provenea conexiunea Ioanei cu acel barbat.

In experienta Ioana a accesat o viata in care era un adolescent sarac care vindea ziare pe starzi pentru a asigura nu doar traiul sau ci si pe al mamei si  al fratilor mai mici. Era o experienta care aducea multa umilita caci adesea cei din jur radeau de el si il hartuiau. Se intampla chiar sa arunce diferite obiecte ca sa-l goneasca.

Am aflat ca acest mod de viata a fost determinat de moartea timpurie a tatalui sau. Acesta nu lasase in urma doar povara unei vieti grele pe umerii fiului ci si un puternic sentiment de abandon si dezamagire. Adolescentul de atunci si-ar fi dorit ca tatal sau sa-si tina promisiunile pe care le facuse de a-i arata si a-l invata lucrurile pe care ii le promise.

La un moment dat, mai tarziu, in viata si experienta grea a adolescentului a aparut un barbat adult care, spre deosebire de toti ceilalti, nu doar ca nu l-a alungat, dar i-a dat atentie. A vorbit cu el. I-a vorbit despre lucruri care „pareau din alta lume”, lucruri de suflet.

Au petrecut timp impreuna. Barbatul i-a vizitat chiar si familia dorind sa afle mai multe despe adolescent. L-a condus sa viziteze mormantul tatalui sau. L-a invatat ca e important si conteaza. Cu siguranta prezenta acelui om a fost marcanta in viata baiatului.

Am aflat in partea de transformare ca acel barbat care-i transformase experienta era Laurentiu din prezent. Desi la nivel logic in viata curenta nu era nimic care sa o lege pe Ioana de el, sufletul ei a recunoscut la nivel subtil legatura dintre ei, iar ceea ce ramase nerezolvat atunci s-a trasformat acum intr-o prezenta zilnica usor obsesiva la nivelul gandurilor.

Am lucrat pe vindecarea si transformarea acelei experiente.

Trei saptamani mai tarziu cand m-am intalnit din nou cu Ioana si am intrebat-o cum este in legatura cu subiectul pe care lucrasem mi-a spus: „Stii, intr-o zi pur si simplu am constientizat ca Laurentiu a disparut din mintea mea. Apoi mi-am dat seama ca acum pentru mine el este doar un alt om”.

Mi se umple inima de bucurie si ma simt tare binecuvantata ori de cate ori vad transformarile astea minunate in experientele oamenilor cu care lucrez.

Daca simti ca acest articol ti-a adus o noua perspectiva te invit sa il distribui astfel incat sa-l vada si prietenii tai.

Iti trimit multa lumina si iubire,

Ruxandra