Noaptea întunecată a sufletului și lumina pe care o aduce ea

De o vreme încoace întâlnesc tot mai mulți oameni care-mi spun că se afla într-un moment al vieții când totul s-a prăbușit, au pierdut acele elemente ce îi defineau (relații, afaceri etc.) și trec printr-o perioadă de “criză” personală. 

Suntem într-un moment al schimbării și redefinirii care favorizează apariția acestor experiențe și tot mai mulți dintre noi le-au trăit sau le trăiesc în prezent.  

Această perioadă este ceea ce înțelepții din vechime recunoșteau a fi “noaptea întunecată a sufletului” – o perioadă în care ca ființă umană îți trăiești cele mai mari și profunde temeri ale tale, o perioada care te provoacă să privești drept în față și să vindeci cele mai mari frici pe care le ascundeai în tine.  

Când și cum apare “noaptea întunecată a sufletului”:

 1. această perioadă vine când te aștepți cel mai puțin;
 2. apare fără nici un fel de avertisment;
 3. DOAR atunci când ești pregătit pentru a-i face față.

În această etapă începi să-ți pui întrebări care merg în profunzime adesea cel mai puternic agent al schimbării pentru că te forțează să vezi tot ce înseamnă viața, Dumenzeu, relații și propria persoană într-un mod nou și diferit. În aceste clipe în care totul se năruie și realizezi iluzia deșartă a aparențelor.

O parte din tine, oricât ar putea părea de ciudat, tânjește după aceste momente; este o parte inconștientă care își dorește evoluția, dar e clar că instinctul nostru de conservare face sa ne fie aproape imposibil să renunțăm la zona de confort călduță pentru a ne avânta în necunoscut.  

Cele mai frecvente momente declanșatoare ale intrării în noaptea întunecată a sufletului:  

 • Încheierea unei relații romantice cu puternic atașament;
 • Pierderea slujbei/afacerii;
 • Apariția unui copil;
 • Moartea cuiva drag.

Dacă încă citești acest articol probabil ai trecut sau treci chiar acum printr-o asemenea experiență. Și, deși știi acest lucru în interiorul tău, vreau să-ți reamintesc că întotdeauna, dar întotdeauna ești perfect pregătit și capabil să faci față tuturor provocărilor pe care viața ți le aduce în cale.

Ba chiar e mult mai mult decât “a fi capabil să faci față” – un asemenea moment este o oportunitate de a te întoarce spre tine, spre esența ta adevărata, de a te redescoperii așa cum ești tu cu adevărat. E o ocazie de a vindeca temerile care te apăsa (chiar dacă până acum erau doar la nivel subconștient), de a evolua și de a deveni cea mai bună variantă a ta care poți fi azi.  

Și dacă treci acum prin perioada despre care vorbesc reamintește-ți că tot ceea ce se întâmplă este spre binele tău supreme și în concordanță cu planul vieții tale pe care l-ai ales într-un nivel superior de conștiință.  

Ia-ți timp pentru tine și cu tine și adreseză-ți câteva întrebari:

 • Ce mă doare cu adevărat cel mai mult?
 • Ce am nevoie să înțeleg în acest moment?
 • Care este lectța pe care simt că este momentul să mi-o asum?
 • Care este următorul pas pe care trebuie să îl fac pe drumul vindecării mele?
 • Ce am nevoie pentru a-mi asuma lecția și a face următorul pas?
 • Ce învăț despre mine, despre Dumnezeu și despre viață în această experiență?
 • Care este oportunitatea plină de iubire pe care o primesc acum?

Lasă răspunsurile să vină din inima ta căci acolo se afla un izvor neprețuit de înțelepciune. Ai încredere că ele vor veni. Poate vor apărea subit sub forma unui sentiment sau a unui gând sau poate vor apărea în timp, fiind călăuzit spre acele răspunsuri. Dar vor veni.

Răspunsurile autentice aduc cu ele pace și liniște sufletească, caci vin dintr-un spațiu de iubire necondiționată. Fii sincer cu tine și fii prezent la ele.

Dacă simți că acest articol te-a ajutat te invit să îl distribui și prietenilor tăi.

Îți mulțumesc,

Ruxandra