Criza spirituala (Spiritual Emergency)

Am vazut in ultima vreme tot mai multi oameni care trec prin crize spirituale. Una dintre explicatiile acestui femonen este ca Pamantul insusi a trecut in ultima perioada prin niste schimbari masive de energie, iar energia noastra se schimba treptat pentru a se potrivi cu noua vibratie a Pamantului.

Criza spirituala este un proces transformational care are loc uneori ca urmare a unei treziri bruste a constiintei. Experienta poate deveni uneori incontrolabila si infricosatoare  pentru cel care o traieste deorece nu intelege ce se intampla.

Criza spirituala nu este ceva nou. Exista o multime de referiri in literatura cu privire la crizele de initiere samanice sau crizele aferente trezirii energiei kundalini.

Cel care a introdus termenul de “spiritual emergency” este Stanislaf Grov. El a studiat acest “fenomen” ca urmare a faptului ca sotia sa, Cristina, a trecut printr-un astfel de episod foarte puternic.

Ce se intampla cu cel care trece printr-o asemenea criza este ca el devine foarte deschis energiilor din exterior si astfel se conecteaza aproape simultan cu o multime de spatii, planuri, persoane. In acest fel el downodeaza involuntar o multime de informatii care la un moment dat pot deveni prea mult pentru sistemul lui.

Oamenii care trec printr-un astfel de proces pot sa aiba viziuni, senzatii si trairi in sfera paranormalului. Ei absorb fara filtru toate enrgiile. Dezvolta un soi de abilitati pshice care actioneaza fara nici un control al celui ce le poseda, fara nici un fel de bariera sanatoasa pentru el sau cei din jur.

Acesti oameni experimenteaza schimbari subite de energie (acum sunt obositi, acum sunt plini de energie). La un moment dat (in cazurile severe) pot pierde zile intregi in care pur si simplu nu isi amintesc ce s-a intamplat. De asemenea, la un moment dat, aceasta experienta poate deveni foarte apasatoare.

In timpul unui episod de criza spirituala persoana in cauza poate experimenta oricare sau toate dintre urmatoarele:

 • Este practic bombardat cu experiente extrasenzoriale
 • Vechile credinte si obiceiuri ii sunt puse la indoiala
 • Ii poate fi foarte greu sa faca fata la cerintele vietii de zi de zi
 • Are dificultati in a distinge lumea interioara de lumea exterioara a vietii cotidiene
 • Experimenteaza anumite senzatii fizice in corp (electricitate, arsuri)
 • Isi doreste sa vorbeasca despre experientele sale
 • Uneori poate parea rupt de realitate, incoerent sau mesianic

Este foarte dificil pentru o persoana aflata in aceasta criza sa o conduca si sa o depaseasca de unul singur. Are nevoie de ajutor si ghidaj pentru a trece peste aceasta perioada.

Una dintre distinctiile majore intre criza spirituala si aparitia unei boli mintale este adesea ca cel aflat in criza spirituala este constient ca ceva neobinuit se intampla. Adesea acesti oameni folosec expresii precum “cred ca innebunesc”.

Primele strategii necesare pentru a depasi aceasta criza sunt:

 1. Sa primeasca explicatii pe care sa le inteleaga cu privire la ceea ce se intampla cu ei si sa simta ca sunt sustinuti
 2. Incetarea oricaror practici spirituale pana la stabilizarea crizei
 3. Indepartarea energiilor intrusive din spatiul lor energetic
 4. Impamantare
 5. Trairea in momentul prezent, constient de corpul fizic

Este foarte important ca cei care trec prin acest tip de experienta sa inteleaga ca au nevoie de o fundatie stabila pe care sa construiasca apoi o crestere spirituala sanatoasa.

Daca simti ca ca ti-a fost de folos, te rog distribuie-l si prietenilor tai.

Iti trimit lumina, iubire si pace,

Ruxandra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.